Kära medlemmar i Odarslöv Räften Fiber Ekonomisk förening och er andra som är intresserade av fiber!

Detta är ett historiskt mejl. Det är första e-posten som skickas via vår gemensamma fiber från en dator hemma hos en medlem. Fibern är dragen, utrustningen installerad, datorn inkopplad. Nu är vi igång!

Snabbt

Det första jag gjorde när jag fick kontakt med nätet var att gå till bredbandskollen.se och testa hur snabb min förbindelse var. Resultatet? Hisnande 793,74 Mbit/s för nerladdning! Så snabbt har jag aldrig varit i närheten av att surfa tidigare.

“Men, 793 Mbit per sekund?” kanske ni undrar. “Vi skulle ju få 1000 Mbit!” Ja, det stämmer. Och jag är säker på att vi har 1000 Mbit också. Men min stackars dator klarar inte av så höga hastigheter. 793 Mbit är allt den orkar med. Från och med nu blir det inte längre internetförbindelsen som sätter gränsen för hur fort det ska gå för oss. Det är utrustningen vi har hemma som begränsar.

Du som väntar

För de medlemmar som ännu inte är igång med att surfa själva kommer här lite info om vad som är att vänta.

Har ni inte fiberkanalen framdragen måste ni tyvärr tåla er en stund till. Grävningsarbetet fortsätter. Men vi har stött på problem i några områden som försvårar och försenar. Det är några marker vi skulle behöva ha tillgång till där markägaren sätter stopp. Vilket gör att vi istället måste gräva längs vägarna och därmed också måste ha tillstånd, och betala till, Trafikverket. Semestrar och allmän byråkrati gör att klartecken från Trafikverket dröjer. Just nu drar dessutom både skördetiden och växande grödor ner tempot i grävningen. Men, den allmänna tidsplanen ser bra ut! Vi planerar för fullt för etapp 2.

Har vi redan grävt fram till ert hus är troligen också själva fibern blåst i er fiberkanal. Då är nästa steg att någon kommer att ringa till er och bestämma tid för att ta in fibern i er fastighet och installera den aktiva utrustning som krävs för att förbindelsen ska komma igång. Installationen tar mindre än en timme. När den är klar kommer ni få skriva på ett papper där ni godkänner installationsarbetet som gjorts. Hur genomföringen till ert hus kommer se ut finns beskrivet på vår hemsida: https://orfs.se/faq/installationifastighet.html.

Aktivera förbindelsen

Sista steget är sedan något ni måste ta själva. Att aktivera förbindelsen.
Alltele har skickat följande instruktioner:
Alternativ 1 – Ring deras kundtjänst på 0770 250 550.

Alternativ 2 – Beställ via deras hemsida http://www.alltele.se/fastighetsagare, det enda man behöver göra är att skriva in sin adress eller Odarslöv Räften Fiber.

Alternativ 3 – Portal, absolut smidigaste sättet, koppla bara upp sig och öppna valfri internetsida. Då kommer en registreringssida upp där ni anger personnummer, namn och adress. Klicka sedan Nästa. Det enda man gör är att följa anvisningarna på varje sida och sedan slutför man beställning. Ca 5 minuter senare så aktiveras bredbandet.

Att tänka på

Sen finns det en viktig sak till ni måste tänka på. När förbindelsen är aktiverad så KAN ni koppla in en dator direkt i utrustningen och börja använda internet. Men er dator kommer i så fall vara helt oskyddad för de illvilliga krafter som tyvärr också är en del av internet. Ni måste tänka på säkerheten och se till att skydda er dator och utrustning hemma.

Innan ni kopplar upp er, se åtminstone till att brandväggen i er dator är aktiverad. Helst bör ni också skaffa en så kallad router (trafikfördelare) med inbyggd brandvägg och ha den som yttersta punkt i ert nätverk. Tänk inte att ni ska göra detta lite senare. En oskyddad Windowsdator som kopplas till internet är attackerad och troligen infekterad mindre än en minut efter det att den är uppkopplad!

Slutligen

Är ni inte inkopplade gäller det att ha tålamod ett tag till. Men er tid kommer den också!
De första cirka femtio hushåll som är på väg att bli aktiverade; Gratulerar!
Är ni ännu inte medlem i vår fiberförening, skicka e-post till info@orfs.se och anmäl er!
För oss alla, ha en riktigt skön fortsatt sommar!

Jolle Carlestam
för Odarslöv Räften Ekonomisk förening

 

PS. Vill du inte ha utskick från ORF i fortsättningen? Mejla till info@orfs.se så tar vi bort din e-postadress.

Kära medlemmar, nu skriver vi historia