Hej alla fibervänner

Vi får blänkare från våra medlemmar med jämna mellanrum med frågor om hur det går i föreningen och om vad som händer.

Och varje gång detta  händer tänker vi, jamän vi skickade ju precis ut en info till samtliga, har vi glömt någon ?.

Nja riktigt så är det inte, när vi då kollar efter när senaste utskicket gjordes så har det av någon konstig anledning gått 2 månader sedan sist.

Vi skall bättra oss på det här och beslutade att vi skall försöka skicka ut ett månadsbrev/info, dvs ett utskick i månaden.

Till att börja med vill vi be er alla som har frågor till eller vill komma i kontakt med styrelsen i föreningen att maila oss på vår infomail som finns på hemsidan.

info@orfs.se

Detta ber jag om för då kommer ert mail till de personer som bäst kan ta hand om era frågor eller förmedla dem vidare till rätt personer.

Lite info då om läget då i föreningen just nu.

Det har hänt en hel del den senaste tiden, vilket vi alla tycker är ganska roligt och spännande.

Vi har kommit in i en ny fas i verksamheten där vi kör i skarpt läge, dvs vi har medlemmar som nyttjar de tjänster som vår operatör Alltele tillhandahåller i vårt nät.

Samtidigt som vi har fullt funktion i nätet för vissa så fortsätter vi att bygga ut anläggningen till de som ännu ej är inkopplade.

Etapp 1

Den 1:a planerade etappen är avklarad, vi har driftsatt 55 st fastigheter i denna omgång, det är lite mindre fastigheter än vi hade planerat  ”tyvärr”.

Vi blev tvungna till lite justeringar i de planerade anslutningarna i etapp 1, då vi lite oväntat stötte på  problem i Östra Odarslöv.

En markägare i trakten bestämde sej för att stoppa oss från att gräva på sin mark, vilket medförde att vi inte kunde bygga enligt våra tidigare planer.

Detta drabbade de fastigheter som ligger framför allt på Östra sidan längs med vägen from Östra Odarslöv 521 och tom Östra Odarslöv 631, men även några fastigheter längs med vägen på Västra sidan.

För att lösa problemet med installationen till dessa fastigheterna blev vi tvungna att förlägga grävningen längs med vägen i Odarslöv istället, och då fick vi ansöka om tillstånd för grävning hos Trafikverket för detta.

Tyvärr är tillståndet hos Trafikverket inget som man löser snabbt tidsmässigt, vi har i dagarna fått besked från Trafikverket att handläggningstiden är ytterligare 20-25 dagar – ansökan gjordes i början på Juni.

Men vi gör allt vi kan för att skynda på all handläggning så att vi kan komma igång igen så snart som möjligt.

Detta medförde även att vi blev tvungna att justera vår byggplan lite för att få in tillräckligt med fastigheter i etappen, (pga ekonomiska skäl) vilket naturligtvis/tyvärr medförde en smärre försening i driftsättningen av fastigheterna som var planerade.

Vi lyckades dock att få igång alla de planerade fastigheterna inom en rimlig tidsperiod, några fick dock vänta lite längre än andra.

Detta med stor hjälp av den fiberfirma som vi har anlitat till installationen (RD Fiberteknik) , de ställde upp med mycket helg och kvällsarbete för att få allting klart i tid.

Etapp 2

Nu undrar ni andra som inte fått varken slang eller fiber in till sina fastigheter naturligtvis när vi kommer att gräva och installera till er.

Vi håller som bäst på att projektera för etapp 2, utöver de fastigheter som släpar i Östra Odarslöv är det då Räften och sträckningen ner mot Södra Sandby.

Vår verksamhet är ju som de flesta nog  känner till mycket beroende av markägarna, deras grödor och just nu skördearbetet med kommande sådd som just nu är i full gång.

Vi försöker att styra vår verksamhet i samklang med just detta för att allting skall flyta på så smidigt som möjligt, och framför allt för att vi skall slippa merkostnader för markskador eller skador på grödor.

1:a delen av Etapp 2 kommer att utföras under hösten 2016, och slutföras under 2017.

Vilka fastigheter som hamnar i vilken period kan vi inte med säkerhet säga just nu, men installationen kommer att göras från Odarslöv mot Södra Sandby.

 

Driftsatta Fastigheter.

De medlemmar som nu blivit inkopplade har vi nu börjat att fakturera ut månadskostnad till.

Föreningen har ett önskemål att fakturera månadskosten med Autogiro för att få en så billig hantering som möjligt.

Detta gynnar i förlängningen alla, och medför att vi kan pressa våra kostnader så mycket som möjligt.

Vi kommer att skicka ut med en förfrågan till samtliga angående Autogiro och med de alternativ som kommer att finnas.

Föreningen håller som bäst på med att få struktur på fakturering och de system som behövs för detta och vi hoppas att allting ska vara på plats till årsskiftet 2016/17 så vi kan komma igång med de nya rutinerna.

Driftproblem

Det är ju tyvärr också så att det strular ibland med bredbandet/tele och Tv, tex vid åska som vi hade för ett tag sedan.

Vid alla tekniska problem ska ni i 1:a hand ringa Allteles support, de hjälper till med alla problem.

Skulle det visa sej att det är något rent fysikt fel i vårt eget fibernät, kan Alltele avgöra detta också och sedan får i så fall föreningen ta hand om problemet.

Det har också varit lite ?-tecken gällande avgifter på Allteles hemsida / anmälningsportal gällande utbud och avgifter.

Det skall inte utfalla några avgifter eller dylikt från Allteles sida gällande anmälan av bredband eller IP-telefoni.

Har ni fått fakturor på detta så ta kontakt med Alltele så reglerar de detta med er omgående.

Till Sist…..

Styrelsen vill tacka alla medlemmar för ett gott sammarbete och tålamod.

Alla medlemmar är alltid välkomna att höra av sej till oss med frågor eller önskemål/ideér och dylikt.

Vi i styrelsen hoppas att ni alla har haft en skön sommar och att höst och vinter blir lika givande, framför allt på bredbandsfronten J.

Mvh

Håkan Jönsson

För Styrelsen ORF

Nyhetsbrev – September 2016