Hej!

Igår cirka 19.30 försvann internet för alla i föreningen. Det var en olycklig konfigurering i den nya utrustning A3 satte på plats igår morse som slog till. Tyvärr efter att ansvariga på A3 gått hem för dagen. Nätet är nu tillbaka igen, men felet som orsakade avstängningen finns kvar. Det är 6-7 hushåll som har felkopplad utrustning i fiberboxen. Denna felkoppling orsakar en stor mängd skräptrafik i nätet. A3s nya utrustning har stramare policy för feltrafik som gjorde att när den fått för mycket skräp att ta hand om, stängdes anslutningen ner helt.

Vi har idag fått en lista från A3 på vilka portar den felaktiga trafiken genereras från och kommer så snart som möjligt identifiera vilka hushåll det är och ta kontakt med dessa direkt. Ett hushåll, som genererade extra besvärlig skräptrafik, är avstängt. De övriga är fortfarande inkopplade men bör åtgärdas snarast. Annars kommer dessa att kopplas bort också. Tills felet i hushållets anslutning är åtgärdat.

Vad alla medlemmar kan göra under tiden är att ni försäkrar er om att ni inte kopplat utrustning fel till fibermodemet (den vita låda som sitter först i nätet). Om ni enbart har internettjänster ska det bara finnas en nätverkskabel ansluten till fibermodemet. De övriga portarna är till för andra tjänster (TV, telefoni). Ni kan alltså INTE använda fibermodemet som allmän switch/router för ert nätverk. Vill ni ansluta flera datorer/utrustningar måste ni ha en egen router för detta.

Anslut enligt följande:
Lan 1 (röd) och Lan 2 (gul) har internet och bredbandstelefoni.
Lan 3 (grön) och Lan 4 (blå) har iptv.
Router eller dator ska kopplas i lan 1 och/eller lan 2.
Inget annat än iptv-box ska sitta i lan 3 eller lan 4.

Styrelsen ber om ursäkt för de problem avbrottet kan ha orsakat för er alla. Men vi ser det också som bra att anledningen till avbrottet är identifierat och kan åtgärdas. När vi fått bort den felaktigt anslutna utrustningen kommer skräptrafiken att försvinna och ge oss alla ett snabbare och stabilare nät. Inget ont som inte har något gott med sig.

Ha en fortsatt härlig sommar!

Med vänlig hälsning
Styrelsen Odarslöv Räften Fiber

Felet är identifierat